Hormonit ja yökastelu

Virtsaa erittyy munuaisissa. Kun veri virtaa munuaisten läpi, verestä suodattuvat vesi, suolat ja kuona-aineet, jonka seurauksena muodostuu virtsaa. Virtsa kulkeutuu virtsarakkoon, johon sitä kertyy, kunnes tulee tarve pissata.  

Virtsarakko on joustava lihasseinämäinen säkki, joka varastoi virtsan. Virtsarakon hermot tunnistavat, miten täynnä ja pingottunut rakko on. Kun rakko on täynnä, se lähettää signaaleja aivoihin – ja tunnemme virtsaamisen tarvetta. Tämä tapahtuu tiedostamatta.

Kun haluamme virtsata, annamme rakon vetäytyä kasaan. Teemme sen tietoisesti, lähettämällä hermojen kautta käskyn lihaksiin. Lantionpohjan lihakset pitävät virtsaputken suun kiinni, jotta virtsarakko ei vuotaisi silloin, kun sen ei ole aika tyhjentyä. Virtsaputken yläosan ympärillä olevan sulkijalihaksen avulla pidätämme, kunnes olemme päässeet vessaan. Kun on aika virtsata, rentoutamme lihaksen tietoisesti. Jos lapsella on yökastelua, virtsarakon tyhjenemisen säätely ei vielä toimi kunnolla.

Voit selittää virtsarakon toimintaa lapselle havainnollisesti, vedellä täytetyn ilmapallon avulla.

Hormonit ohjaavat virtsantuotantoa
Yksi syy siihen, että virtsarakko täyttyy niin paljon, että lapsi voi pissata sänkyyn yöllä voi olla tavallista alhaisempi vasopressiinin tuotanto. Tämä hormoni vähentää normaalisti munuaisten virtsantuotantoa yöllä.

Lasten yökastelun hoitoon voidaan käyttää desmopressiinilääkitystä. Se on vasopressiinia muistuttava aine, joka vähentää virtsan määrää yöllä.

Lue lisää lääkehoidosta ja muista menetelmistä.

Jotkut lapset eivät herää signaaleihin
Monet yökastelijat nukkuvat erityisen sikeästi ja heitä on vaikea herättää. Ei ole varmaa, että lapsi herää vaikka aivot saavat signaaleja virtsarakon täyttymisestä.  

Toinen ongelma voi olla lapsen virtsarakon ”yliaktiivisuus”, jolloin virtsarakko lähettää aivoihin signaaleja, vaikka rakossa olisi vain vähän virtsaa.  Jos lapsi ei käsitä signaaleja, sekin aiheuttaa yökastelua.

Jos lapsi pissaa usein sänkyyn, taustalla on usein monia yökastelua aiheuttavia tekijöitä.

Lähteet:
1177.se
Netdoktor.se
Anatomilexikon

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...