Hakekaa apua lapsen yökasteluun

Useimmat lapset ovat oppineet yökuiviksi noin neljän–viiden vuoden iässä. Mutta jotkut lapset nukkuvat yönsä sikeästi ja he tarvitsevat apua sekä vaippaa hieman kauemmin. Jos lapsesi on täyttänyt viisi vuotta, yökasteluun voi hakea apua esimerkiksi neuvolasta, terveyskeskuksesta tai kouluterveydenhoitajalta. 

Joissakin tapauksissa yökasteluun voi saada apua jo aiemmin, esimerkiksi jos lasta itseään vaivaa kovasti sänkyyn pissaaminen. Jos lapsi ei ole täyttänyt kuutta vuotta ja koette yökastelun ongelmana, voitte kysyä neuvoja lastenneuvolasta.

Lue myös siitä, miten voit parhaiten tukea lastasi.  

Hakekaa apua kun jaksaminen loppuu
Toinen syy hakea ammattilaisten apua ja hoitoa on ihan käytännöllinen: Jos sinä vanhempana et enää jaksa hoitaa ainaista pissapyykkiä. Se voi olla työlästä, varsinkin jos yhteispesutuvasta on vaikea saada aikoja.

Yövaipan käyttö ei suinkaan viivästytä lapsen kuivaksi oppimista, kuten aiemmin uskottiin. Mutta silloin kun lapsi harjoittelee yökuivaksi tuloa, hänen tulee nukkua ilman vaippaa, että hän tuntisi, milloin pissa tulee.   

Motivoitunutta lasta on helpompi hoitaa

Jotta hoidoista olisi apua, lapsen on itse oltava motivoitunut. On hyvä saada asiantuntevaa apua keskusteluihin lapsen kanssa ennen hoidon aloittamista. Lasten vastaanoton uroterapeutit, lääkärit ja lastensairaanhoitajat ovat yleensä hyviä tässä. Voit ottaa yhteyttä myös kouluterveydenhuoltoon tai terveyskeskukseen.

Kun yökastelu liittyy sairauteen
Joissakin tapauksissa yökastelun taustalla voi olla jokin sairaus, kuten virtsatietulehdus tai diabetes, suurentuneet nielurisat tai nenäpolyypit. Lue myös yökastelun tavalliset ja epätavalliset syyt. Jos lapsi on pysynyt kuivana useita kuukausia, mutta alkaa taas kastella vuoteensa, lapsi on iästä riippumatta hyvä tutkituttaa lääkärissä. Hoitoon on hakeuduttava myös silloin, kun lapsella on virtsarakon tyhjentämisvaikeuksia. Seuraavat ovat oireita tästä:  
– lapsen on vaikea aloittaa pissaamista
– lapsen on ponnistettava voidakseen pissata
– lapsi pissaa housuun esimerkiksi yskän aikana
– virtsasuihku on heikko tai katkeilee

Lähteet:
1177.se
tryggabarn.nu
torrnatt.nu
svenskaenures.se
Tutkimus, Ruotsin Lääkärilehti 2013: 
http://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Originalstudie/2013/11/Tva-barn-i-varje-skolklass-med-7-aringar-lider-av-enures/

Tekijä

Libero
Tapahtui virhe. Yritä myöhemmin uudelleen.
Ladataan...