Libero_Recruitment_2021_9_baby-sleeping-on-dads-chest-_Desktop

Vauvan unirytmi – voiko sitä ohjata?

Vauva-arjen rytmi on usein enemmän tai vähemmän sekaisin ja vaikea ennakoida. Mutta voiko vauvan saada nukkumaan säännöllisessä rytmissä ja jos voi, miten se onnistuu?

Vauvan unitottumukset ja -rutiinit muuttuvat usein. Voi tuntua vaikealta pitää mitään rytmiä yllä paria viikkoa pidempään. Jos itsekin otat mielelläsi päivän (ja yön...) kerrallaan, hyvä niin! Jos taas sinua stressaa kamalasti, kun et tiedä milloin vauva nukkuu ja milloin hän on hereillä, arkea voi olla hyvä pyrkiä rytmittämään edes jonkin verran. Ei ole varmaa, että tämä onnistuu. Vauvat elävät omaan tahtiinsa eivätkä ole kiinnostuneita muiden rutiineista. Silti vauvan vuorokausirytmiä voi seurata ja pyrkiä noudattamaan – ja tästä voi olla enemmän apua kuin arvaatkaan.

Vauvan tai lapsen unentarve vaihtelee

On tärkeää muistaa, että lapsen tai vauvan unentarve muuttuu hänen kasvaessaan ja siihen vaikuttavat ennen kaikkea yksilölliset, synnynnäiset tekijät. Vaikka tiedämmekin, kuinka paljon vauva, lapsi tai aikuinen keskimäärin nukkuu missäkin iässä, yksilölliset erot voivat olla hyvin suuria. Alla on lueteltu lapsen keskimääräinen unentarve eri ikävaiheissa, mutta tämä tieto ei riitä oman vauvasi unirytmin rakentamiseen. Tärkeintä on seurata, paljonko unta juuri hän tarvitsee.

Näin paljon vauva tai pieni lapsi keskimäärin nukkuu:

0–3 kuukautta: Vastasyntynyt tarvitsee noin 16–18 tuntia unta vuorokaudessa. On hyvä huolehtia, ettei unien väli venähdä liian pitkäksi. Usein vauvan tarvitsee nukkua, kun hän on ollut hereillä tunnin tai kaksi.

3–6 kuukautta: Hieman vanhemman vauvan unentarve on usein noin 15–18 tuntia vuorokaudessa. Yleensä tähän sisältyy noin neljä päivällä nukuttua pätkää.

6–8 kuukautta: Puolivuotiaasta eteenpäin lapsen unentarve vaihtelee yhä enemmän, mutta pääsääntöisesti se on noin 12–17 tuntia vuorokaudessa. Usein hän nukkuu kolmet päiväunet.

8–12 kuukautta: Unentarve 12–16 tuntia vuorokaudessa, usein kahdet päiväunet.

1–3 vuotta: Unentarve vähenee mutta on edelleen noin 12–14 tuntia vuorokaudessa. Yleensä lapsi nukkuu yhdet päiväunet.

Vauvan unirytmin rakentaminen

Jos haluat rakentaa omalle vauvallesi sopivan unirytmin, sinun on ensin seurattava hänen untaan muutaman päivän ajan niin, että hän saa nukkua ja valvoa täysin omaan tahtiinsa. Kirjoita ylös tarkka heräämisaika, kuinka kauan vauva on hereillä, tarkka nukahtamisaika ja kuinka pitkiä unia hän nukkuu. Kerättyäsi tietoa muutaman päivän ajan voit laskea, montako tuntia hän vaikuttaa nukkuvan vuorokaudessa. Tämä toimii yleensä paljon paremmin kuin keskimääräisen unentarpeen tuijottaminen. Keskiarvot voivat antaa osviittaa, mutta vauvasi on pieni yksilö, ja rytmin tulee perustua juuri hänen tarpeisiinsa.

Kun olet selvittänyt, montako tuntia päivässä lapsi tahtoo olla hereillä ja montako tuntia hänen tarvitsee nukkua, seuraava askel on tarkastella hänen uni-valverytmiään. Miten kauan hän vaikuttaisi olevan hereillä aamuisin ennen ensimmäisiä unia? Monetko unet hän yleensä nukkuu päivisin? Onko hän iltavirkku, joka valvoo mielellään kymmeneen, vai simahtaako hän jo seitsemän aikaan? Näiden huomioiden pohjalta voit laatia rytmin, jonka lähtökohtana ovat lapsesi tarpeet ja joka auttaa sinua ennakoimaan arkea hieman paremmin.

Toimiiko vauvan ohjaaminen unirytmiin?

Jos kaikki toimii ilman suurempia ongelmia ja vauva vaikuttaa tyytyväiseltä uuteen, hieman selkeämpään rytmiin, arkenne voi olla tästä eteenpäin hitusen helpompaa. Jos taas unirytmiin pyrkiminen aiheuttaa vain itkua ja nukuttaminen kestää tuntikausia, siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä – ainakin toistaiseksi. Voi olla hyvä ottaa pari askelta taaksepäin. Selvitä vauvan vuorokausirytmi ja hänen tarpeensa uudelleen tai odota pari viikkoa ennen uutta yritystä. Keskimääräiseen unentarpeeseen perustuva rytmi, joka ei vastaa oman lapsen todellisia tarpeita, ei nimittäin toimi. Virkeän vauvan nukuttaminen väkisin aiheuttaa vain huutoa ja hullunmyllyä, kuten suurin osa vanhemmista on varmaan huomannutkin. Kellontarkka aikataulu ei sovi kaikille. Osa voi paremmin, kun kelloa tai unta ei kytätä liikaa vaan eletään sen mukaan, miltä kulloinkin tuntuu.

Keskity hereillä oloon, älä nukkumiseen

Hyvä vinkki vauvan unen ja unitottumusten ohjaamiseen on keskittyä ennen kaikkea siihen, montako tuntia vuorokaudessa hän on mielellään hereillä. Ei siis niinkään siihen, montako tuntia unta hän saa. Usein tämä auttaa suhtautumaan positiivisemmin ja vähentämään turhautumista, kun vauva ei millään tahtoisi nukahtaa suunniteltuun aikaan. Jos keskityt aikaan, jonka vietätte yhdessä hereillä, väliin jäänyt unipätkä onkin ylimääräinen tunti. Ero kuulostaa pieneltä mutta voi saada arjen tuntumaan hieman helpommalta. Samalla vauva tuntee, että hänen hereillä oloaan toivotaan – sen sijaan, että häntä nukutettaisiin pois häiritsemästä. Pienikin ihminen aistii kyllä, onko hän tervetullut vai ei!

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli