feeling-low-after-childbirth_id130_image

Baby blues synnytyksen jälkeen

Tulet kotiin synnytysosastolta ihana pieni vauva sylissä, ja elämän pitäisi tuntua upealta. Miksi olo onkin apea ja surullinen? Lue, mistä baby bluesissa tai synnytyksen jälkeisessä ahdistuksessa on kyse ja milloin se menee ohi.

Monen kuukauden odotuksen jälkeen tapaat viimeinkin pikku nyytin. Vaikka tämän pitäisi kai olla elämän onnellisinta aikaa, mielesi tekee vain itkeä. Silloin on hyvä tiedostaa, että reaktio on aivan tavallinen. Yli puolet tuoreista äideistä kärsii vaivasta, jota kutsutaan synnytyksen jälkeiseksi herkistymiseksi tai baby bluesiksi.

Mitä synnytyksen jälkeinen ahdistus tarkoittaa?

Baby Bluesilla tarkoitetaan muutaman päivän kuluttua synnytyksestä iskevää alavireisyyttä. Tunteen voimakkuus voi vaihdella. Jotkut tuntevat itsensä vain hieman apeiksi, toisille se taas on oikea epätoivon kuilu, kuin kaikki elämän PMS-oireet kaatuisivat päälle yhdellä kertaa. Vaikka aikaa kutsutaan synnytyksen jälkeiseksi herkistymiseksi ja itkuisuudeksi, se ei välttämättä ilmene nimenomaan itkuna. Tunne on hieman erilainen eri ihmisillä. Ehkä olet jatkuvasti ärtynyt kumppaniisi tai tunnet itsesi yleisesti väärinymmärretyksi. Mielessäsi voi alkaa kiertää mitä kummallisimpia ja epämiellyttävimpiä ajatuksia: saatat olla pettynyt vauvaan tai kadut sen hankkimista, tai epäilet, onko sinusta vanhemmaksi lainkaan.
On varmasti stressaava tunne huomata, ettet eläkään ”onnellisessa vauvakuplassa”, mutta muista, että kyseessä on tavallinen reaktio. Vanhemmaksi tuleminen on prosessi, ja sydämen kasvaminen voi tehdä kipeää. On myös täysin sallittua olla pitämättä alkuajoista. Vanhemman rooliin sopeutuminen ei ole mikään huviretki. Jos et heti tunne täydellisen välitöntä ja rajatonta rakkautta lasta kohtaan – sitä, josta kaikki puhuvat – ei se tarkoita, että jokin olisi pielessä. Toisilla sopeutumisvaihe vain kestää pidempään, toisilla se on lyhyempi. Luota silti siihen, että rakkaus saapuu kyllä.
Mielesi on juuri nyt vain täynnä elämänmuutosta, arvaamattomia tunteita ja käsiteltäviä ajatuksia. Lisäksi ololle on tietenkin myös selvä fyysinen selitys.

Hormonit kummittelevat – taas kerran

Olet takuulla kuullut tämän ennenkin – mutta myös tämä tilanne johtuu suureksi osaksi hormoneista. Raskauden aikana vauvan kehityksen kannalta välttämättömät hormonit laantuvat synnytyksen jälkeen nopeasti. Vanhemmaksi sopeutumisen lisäksi tilanteeseen vaikuttaa siis yhtäkkinen hormonimuutos, luultavasti yhdessä tuntuvan univajeen kanssa. Tämä yhdistelmä voi aiheuttaa synnytyksen jälkeen ahdistusta ja ristiriitaisia tunteita. Jos otat askelen taaksepäin ja yrität katsoa hieman etäältä, mitä kaikkea nyt tapahtuu, ei olekaan ihme, jos elät tunnevuoristoradassa.

Mitä voin tehdä synnytyksen jälkeiselle ahdistukselle itse?

Tärkeintä, mitä voit nyt tehdä, on yrittää levähtää ja ymmärtää, että tilanteessa ei ole mitään kummallista. Päinvastoin. Useimmilla alkuaika on kaukana Instagram-idyllistä. Yritä pitää itsestäsi huolta siten, että olosi paranee, ja luota siihen, että löydät pian takaisin omille raiteillesi. Jos tunnet muita uusia vanhempia, samassa elämäntilanteessa olevien kanssa puhuminen auttaa usein. Myös raikas ilma piristää yleensä mieltä. Pitkät kävelyt eivät ole ehkä vastikään synnyttäneen toivelistan huipulla, mutta yleensä ne kuitenkin auttavat pääsemään synkkyydestä päivittäin.

Jos sinulla on kumppani, voit pyytää häntä lukemaan baby bluesista. Se voi olla avuksi, mikäli sinun on vaikea sanoittaa tunteitasi ja kokemaasi. Kumppanin on hyvä pitää mielessä, että tärkeintä tänä aikana on olla läsnä ja tukea toista empaattisella tavalla. Se vahvistaa yhdessäolon ja läheisyyden tunnetta. Parisuhteessa osapuolet vaikuttavat usein toisiinsa voimakkaasti. Myös kumppani voi saada synnytyksen jälkeisen ahdistuksen. Vauva-ajan alku on kaikille mullistavaa! Jos apeus kuitenkin vaikuttaa koko arkeesi niin, että sinun on esimerkiksi vaikea päästä aamulla sängystä ylös, älä jää odottamaan, että se menee ohi. Ota yhteyttä lastenneuvolaan, niin saat apua nopeasti.

Milloin synnytyksen jälkeinen ahdistus menee ohi?

Synnytyksen jälkeinen ahdistus on aina ohimenevä tila. Sen pitäisi olla hälventynyt kahden viikon kuluttua. Olet juuri tullut vanhemmaksi ja yrität asettua uuteen vanhemman identiteettiisi. Tunnerekisterisi on siis melko varmasti muuttunut – ehkä pysyvästi. Aiemmin merkityksettömän tuntuisten asioiden vuoksi vollottaminen voi olla osa sitä ihmistä, joka nykyään olet. Apeuden ei kuitenkaan tulisi kestää pitkään. Joskus se ei mene millään ohi. Silloin voikin olla kyse synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, josta parantumiseen tarvitset apua. Saatat myös tarvita kilpirauhastarkastuksen. On nimittäin tavallista, että raskaus ja synnytys vaikuttavat kilpirauhashormonin määrään. Liian alhainen hormonitaso voi aiheuttaa apeutta.

Lastenneuvoloiden työntekijät ovat usein taitavia sekä kiinnittämään huomiota tuoreiden vanhempien vointiin että seuraamaan mielialaa synnytyksen jälkeen. Voit myös itse kuulostella omaa tai kumppanisi oloa ja miettiä, tarvitsetteko apua. Neuvola voi sen jälkeen ohjata sinut tarvittaessa psykologille tai lääkärille. Surulle voi toki olla olemassa myös jokin selkeä syy. Synnytys ei välttämättä sujunut suunnitellusti, tai ehkä haluaisit imettää, mutta et pysty. Kaikenlaiset pohdinnat voivat olla erityisen rasittavia baby bluesin aikaan. Joskus saatat tarvita apua päästäksesi pois ajatuskierteestä, ennen kuin voit katsoa eteenpäin. Tässäkin tilanteessa neuvolan puoleen kääntyminen on hyvä ensiaskel.

Faktantarkistus: Tova Winbladh, laillistettu psykologi

Jaa artikkeli