15_Handduk_0303_Desktop

Lapsen tai vauvan hikinäpyt

Pieni vauva ei pysty vielä hikoilemaan samalla tavoin kuin aikuiset. Siksi pikkulapsille tulee liian kuumissa tai kosteissa olosuhteissa helposti hikinäppyjä. Tätä lämpöihottumaa kutsutaan myös hikirakkulataudiksi eli miliariaksi.

Vanhempi huolestuu helposti, kun vauvan pehmeälle iholle ilmestyy pieniä näppylöitä. Hikinäpyt ovat kuitenkin yleisiä ja vaarattomia, ja ne häviävät itsestään. Joskus iho-oireet voivat tuskastuttaa lasta, ja niitä voi lievittää kotikonstein.

Miksi lapsille tulee hikinäppyjä?

Lämpöihottuma on pikkulapsilla ja lapsilla yleinen vaiva. Hikinäppyjen taustalla on hikirauhasten kehittymättömyys. Lisäksi pikkulasten on vaikeampi säädellä oman kehonsa lämpötilaa, ja he reagoivat helposti kuumuuteen ja kosteuteen. Hikinäppyjä ilmestyy tavallisesti niskan, kaulan ja selän iholle. Vauvoilla niitä voi kuitenkin tulla myös kasvoihin, takapuoleen ja sääriin sekä muihin paikkoihin, joissa iho lämpenee liikaa.

Hikinäppyjen riski kasvaa, jos lapsen vaatteet ovat liian lämpimät ja tyköistuvat. Jos siis vauvan niska tai selkä tuntuu hikiseltä, hänellä on liian kuuma ja hän kaipaa hieman viilennystä. Lisäksi lämpöihottumaa esiintyy tavallista enemmän trooppisissa ja kosteissa olosuhteissa.

Miltä hikinäpyt näyttävät?

Hikinäppyjen muoto voi vaihdella hieman, mutta yleensä ne ilmenevät punaisina näppyinä tai läiskinä. Niitä voi olla vaikeampi erottaa tummalta iholta, mutta yleensä ne voi havaita tunnustelemalla ihoa kevyesti. Hikinäpyt voivat muistuttaa ulkonäöltään hormoninäppyjä eli vastasyntyneen finnejä, joita vauvalla voi ilmetä muutaman päivän kuluttua synnytyksestä. Ne ovat kuitenkin muodoltaan hieman epämääräisempiä ja yleensä pienempiä. Lämpöihottuma voi olla pistemäistä tai esiintyä rykelminä, ja iho voi tuntua näppyjen kohdalla hieman kovalta ja karhealta. Yleensä lapsi ei juuri huomaa hikinäppyjä, mutta joskus niihin voi liittyä kutinaa, joka turhauttaa häntä.

Jos vauvalle nousee runsaasti hikinäppyjä ja ne muistuttavat pikemminkin rakkuloita tai vesikelloja, on otettava yhteys lastenneuvolaan ja varmistettava, ettei kyse ole jostain muusta.

Lämpöihottuman hoito

  • Pue lapselle vilpoiset, ilmavat ja hyvin hengittävät vaatteet.
  • Vaihda lapsen paita heti, kun huomaat sen olevan liian kostea. Anna lapsen pepulle ilmakylpyjä aina ennen uuden vaipan pukemista.
  • Haudo vauvan otsaa ja niskaa viileällä vedellä.
  • Yleensä ihoa ei tarvitse rasvata, mutta jos ihottuma kutisee, voit kokeilla viilentävää voidetta.
  • Hikinäpyt voivat olla syynä myös vauvan takapuolen ihon punoitukseen ja ärtymiseen. Katso vinkkimme vauvan pepun hoitoon.

Yleensä lämpöihottuma häviää parissa päivässä, kun lapsen iho viilenee. Hikinäpyt eivät tosiaan ole vaarallisia, mutta niiden perimmäinen syy eli se, että vauvalla on aivan liian kuuma, on itsessään haitaksi. Kuumuus voi aiheuttaa vauvalle esimerkiksi nestehukkaa. Pikkulapselle pienillä eroilla voi olla todella suuri merkitys.
Liberon ihokoulusta saat lisätietoja lasten ihosta ja sen hoidosta sekä hyviä vinkkejä ja neuvoja.

Faktantarkistus: Kristiina Malmström, lastenlääkäri

Jaa artikkeli

Artikkelit, jotka saattavat kiinnostaa sinua