Libero_Recruitment_2021_33_mom-breastfeeding_Desktop

Imetys ja korona – miten se vaikuttaa vastasyntyneeseen vauvaani?

Voiko koronavirus tarttua vauvaan rintamaidon välityksellä? Entä jos ei halua imettää – kehittyykö vauvalle silloin heikompi vastustuskyky? Tässä artikkelissa on lisätietoja COVID-19-tautiin sairastuneille vastasyntyneiden vanhemmille.

Monet tulevat vanhemmat tai juuri vanhemmiksi tulleet ovat huolissaan koronaviruksen vaikutuksista lapseen. Voiko vauva saada koronavirustartunnan imetyksen yhteydessä? Entä mitä pulloruokinnassa pitää ottaa huomioon? Haastattelimme asiantuntijoita aiheesta. Lääkärien ja tutkijoiden tiedot koronaviruksesta ja COVID-19-taudista päivittyvät jatkuvasti. Nämä vastaukset perustuvat kirjoitushetken tietoihin.

Voinko tartuttaa vauvani, jos imetän?

Tällä hetkellä ei ole todisteita, joiden mukaan imettäminen lisäisi tartuntariskiä. Jos synnyttäjä haluaa ja voi imettää, kannattaa tehdä niin, sillä imetys on hyvä tapa antaa vauvalle läheisyyttä, turvaa ja lohtua. Samalla toteutuu myös vauvalle tärkeä ihokontakti. Täytyy kuitenkin noudattaa ajantasaisia hygieniaohjeita, esimerkiksi pestä käsiä usein ja yrittää yskiä tai aivastaa poispäin vauvasta.

Miten on mahdollista, että koronavirus tarttuu suusta ja nenästä leviävien pisaroiden välityksellä mutta ei rintamaidosta, vaikka sekin on kehon erittämä neste?

Hyvä kysymys! Syynä on se, että ne ovat hyvin erilaisia nesteitä. Nenästä valuva limahan on erite, jonka tarkoitus on pitää limakalvot puhtaina ja kosteina. Sen tehtävänä on nimenomaan poistaa nenästä epäpuhtauksia ja viruspartikkeleja. Luonnollisista syistä viruspartikkeleja on eniten juuri siellä. Rintamaito puolestaan erittyy kehon sisällä olevista rauhasista, eikä se ole kosketuksissa ulkomaailmaan. Siksi se on erittäin puhdasta. On olemassa joitain todisteita siitä, että rintamaidossa on ollut koronavirusta, mutta se ei kuitenkaan vaikuta olevan tartuntalähde.

Tuleeko minun välttää tapaamasta vastasyntynyttä vauvaani, jos minulla on COVID-19-tauti?

Vauvan lähellä pitämisen hyödyt painavat vaakakupissa enemmän. Siksi synnyttänyt vanhempi saa olla yhdessä vauvansa kanssa alusta saakka, vaikka hänellä olisi COVID-19-tauti. On kuitenkin hyvin tärkeää noudattaa ajantasaisia hygieniaohjeita lapsen suojaamiseksi. Se, että puoliso ei pääse sairaana osallistumaan synnytykseen, liittyy lähinnä vaaraan tartuttaa muita aikuisia. Lapsi tarvitsee vanhempiaan, mutta toisen vanhemman on sairaana ollessaan helpompi pitää etäisyyttä – etenkin sairauden alkuvaiheessa, jolloin virus tarttuu herkimmin.

Mitä jos olen niin sairas, etten jaksa imettää?

Pyydä apua maidon pumppaamiseen, jotta sinä tai puolisosi voitte antaa vauvalle rintamaitoa ruiskulla tai kupista. Jos haluat silti yrittää imettää, toinen vanhempi voi olla vieressä ja auttaa pitelemään vauvaa. Näin imettävän vanhemman ei tarvitse keskittyä muuhun kuin siihen, että vauva on rinnalla ihokontaktissa. Jos puoliso syöttää vauvan, hänen kannattaa pyrkiä tekemään se ihokontaktissa, sillä se on valtavan tärkeää pienelle vauvalle ja hyvä tapa vahvistaa tämän vastustuskykyä.

Voiko vauva saada vastustuskyvyn COVID-19-taudille, jos vanhempi on sairastanut sen?

Koronavirustauti on lapsilla yleensä lieväoireinen, joten vauva on hyvinkin voinut sairastaa sen vanhempien huomaamatta. Jos näin on, vauvalla on todennäköisesti vasta-aineita, jotka antavat jonkinlaisen suojan. Toistaiseksi viruksesta kuitenkin tiedetään niin vähän, ettei immuniteetin kestosta ole tietoa.

Jos synnyttäjällä on COVID-19-taudin vasta-aineita vauvan syntyessä, saako myös vauva immuniteetin?

Toistaiseksi ei tiedetä, takaavatko COVID-19-taudin sairastaminen ja vasta-aineiden löytyminen verestä immuniteetin. Elimistön reaktion voimakkuus ja vasta-aineiden muodostus infektiota vastaan voivat nimittäin vaihdella. Vielä epävarmempaa on, voivatko odottajan vasta-aineet siirtyä lapseen. Eräässä tuoreessa tutkimuksessa tarkasteltiin yhteensä 108 lasta, joiden äideillä oli todettu COVID-19-tauti, mutta vasta-aineita löytyi vain kolmelta lapselta. Emme yksinkertaisesti tiedä vielä tarpeeksi siitä, mitä tämä tarkoittaa lapsen ja mahdollisen immuniteetin kannalta. Kaikille raskaana oleville ja imettäville suositellaankin rokotusta koronavirusta vastaan.

Jos ei halua imettää tai imetys ei ole mahdollista, kehittyykö vauvalle heikompi vastustuskyky?

Vastasyntyneellä on syntymästä lähtien täysin kehittynyt immuunijärjestelmä. Tämä tarkoittaa, että hänen elimistönsä pystyy reagoimaan useimpiin infektioihin. Vauvan vastustuskyky ei siis ole heikko, vaan herkkyys infektioille aiheutuu siitä, että elimistö ei ole koskaan aiemmin altistunut maailman viruksille ja bakteereille, joten immunologinen muisti on tyhjä. Kun vauva saa erilaisia infektioita, niistä jää muistijälkiä immuunijärjestelmään.

Vauvalla on syntyessään vasta-aineita, jotka kompensoivat tätä aiempien infektioiden puutetta. Suurimman osan niistä vauva saa jo raskauden aikana istukan kautta. Nämä perityt vasta-aineet hajoavat sitä mukaa, kun lapsen elimistö kehittää omia. Rintamaidosta saatavat vasta-aineet ovat eri tyyppiä: ne antavat lisäsuojaa tiettyjä infektioita, esimerkiksi bakteerien aiheuttamia ripulitauteja, vastaan. Rintamaidon hyödyt ovat kiistattomat, mutta vastustuskyky rakentuu monista tekijöistä, vaikka et imettäisikään vauvaasi. 

Jos olen sairas, voinko osallistua pulloruokintaan, vai onko puolisoni parempi hoitaa se?

Kyllä voit. Läheisyys on vauvalle tärkeää, sillä hän saa siitä lohtua ja turvaa. Suosituksena on viettää paljon aikaa vauvan kanssa – mielellään ihokontaktissa, sillä se edistää kiintymyssuhteen kehittymistä, luo turvallisuuden tunnetta ja myös vahvistaa vauvan vastustuskykyä. Ihokontakti on tärkeä menetelmä, jota käytetään myös terveydenhuollossa ennenaikaisesti syntyneiden lasten hoidossa. Nyt koronan aikaan ja aina muutenkin on kuitenkin hyvin tärkeää noudattaa ajantasaisia hygieniaohjeita ja huolehtia esimerkiksi käsien pesusta sekä pyrkiä mahdollisuuksien mukaan yskimään tai aivastamaan poispäin lapsesta. Imetystä lukuun ottamatta vauvan hoitajan tulisi kuitenkin ensisijaisesti olla oireeton aikuinen.

Jos valitsen pulloruokinnan, onko tuttipullon puhdistuksessa huomioitava jotain erityistä?

Vauvasi on ainoa, jonka suussa tuttipullo käy, joten on erittäin epätodennäköistä, että joku muu tartuttaisi hänet sen välityksellä. Voit kuitenkin varoa itse koskemasta tuttiosaan sormin, pestä käsiä usein ja noudattaa pullon yleisiä puhdistus- ja hoito-ohjeita.

Tuleeko muiden käyttää kasvomaskia, kun he tapaavat vauvani?

Kasvomaski voi luoda valheellisen turvallisuuden tunteen, eikä se valitettavasti suojaa täydellisesti virukselta. Siksi on parempi, että vauva ei tapaa muita aivan vastasyntyneenä eikä tietenkään ketään, jolla on hengitystieoireita. Vauvan riski saada COVID-19-taudin vaikea muoto on tosiaan hyvin pieni. Muut virukset, kuten RS-virus, voivat kuitenkin olla vaarallisempia.

Miksi koronaviruksen aiheuttama tauti on lapsilla lievempi?

Tutkijat eivät toistaiseksi tiedä syytä. Lapsilla on toki harvoin mitään koronaviruksen riskitekijöistä, kuten ylipainoa tai korkeaa verenpainetta. On kuitenkin myös tapauksia, joissa lapsella on tiedetty olevan perussairauksia tai jopa heikentynyt immuunijärjestelmä, eikä hänen taudinkuvansa ole silti ollut erityisen vakava. Kuten sanottu, emme vielä tiedä miksi näin on, mutta ikä vaikuttaa olevan kaikkein merkittävin riskitekijä.

Viimeksi päivitetty 19.4.2022

Jaa artikkeli