week-2_640x480

Viikko 2

LAPSESI

Tapahtuuko toisella viikolla jotain?

Raskaus ei vieläkään ole tosiasiassa alkanut. Tämä kuulostaa ehkä kummalliselta, mutta raskauden lasketaan alkavan edellisten (eli viimeisten hedelmöittymistä edeltäneiden) kuukautisten alkamispäivästä. Sekavuutta lisää vielä sekin, että keinohedelmöityksellä alkunsa saaneen raskauden alku lasketaan eri tavalla: kaksi viikkoa alkion siirrosta taaksepäin. Ensimmäiset viikot ovat siis hämmentäviä, mutta kun raskaus etenee, laskettu aika tarkistetaan neuvolassa ultraäänitutkimuksen avulla. Sen jälkeen olette hieman paremmin kartalla. Myös laskettu aika on kuitenkin vain arvio, sillä vain 5 prosenttia synnytyksistä osuu lasketulle päivälle. Se, milloin vauva oikeasti syntyy, riippuu lapsesta, äidin hormoneista, aiemmista raskauksista ja perintötekijöistä. Loputtoman kauaa ei kuitenkaan tarvitse odottaa, sillä useimmat vauvat syntyvät ennen 42. raskausviikkoa.

ÄITI

Mikä siittiöistä voittaa?

Seuraavien kahden päivän aikana saatat tulla raskaaksi. Siittiöt ovat omapäisiä veijareita, jotka kisaavat kohti munasolua. Aluksi matkaan voi ampaista iso joukko siittiöitä, jotka etenevät rinta rinnan. Ensimmäiset siittiöt ovat munatorvessa jo viiden minuutin sisällä, mutta siittiöt voivat elää hedelmöityskykyisinä jopa kolme vuorokautta. Hedelmöittyminen tapahtuu, kun siihen sopiva siittiö pääsee perille munasoluun. Voiko tämän tuntea? Jotkut sanovat tienneensä olevansa raskaana heti, kun siittiö saavutti munasolun. Jos et kuitenkaan huomaa mitään ennen positiivista raskaustestiä, et ole ainoa – suurin osa on samassa veneessä. Yleensä menee vähintään kolmesta viiteen päivää, ennen kuin ensimmäiset raskausoireet ilmaantuvat. Niitä voivat olla esimerkiksi metallin maku suussa, lisääntynyt janon tunne, pahoinvointi, väsymys ja rintojen muutokset. Jos raskaus on saanut alkunsa IVF-hoidosta, sinulla on hieman etumatkaa ja tiedät hedelmöityspäivän tarkalleen. Raskaustesti tehdään kaksi viikkoa alkion siirron jälkeen.

KUMPPANI

Mistä raskauden huomaa?

Ensimmäisen, toisen ja kolmannen viikon aikana ette todennäköisesti vielä tiedä odottavanne lasta. Osa sanoo tienneensä olevansa raskaana sillä hetkellä, kun munasolu hedelmöittyi. Useimmiten hedelmöittymisestä kuluu kuitenkin vähintään kolmesta viiteen päivää, ennen kuin mitään raskauden merkkejä voi huomata. Jos puolisosi esimerkiksi valittaa metallin makua suussa tai pelkkä lempiruoan näkeminen saa hänet voimaan pahoin, syynä voi olla munasolun hedelmöittyminen. Nämä ovat nimittäin yleisiä raskausoireita. Saatat myös huomata, että puolisosi ominaistuoksu muuttuu. Jos raskaus saa alkunsa IVF-hoidosta, tässä vaiheessa alkio siirretään kohtuun. Sillä, miten lapsi saa alkunsa ei tietenkään ole merkitystä – tärkeintä on, että näin tapahtuu. Ainoa ero on, että keinohedelmöityksellä alkunsa saanut raskaus on tiedossanne paljon perinteisin keinoin alkanutta aiemmin.